Aktuálně

Nově povolené sladidlo - advantam

13.6.2014

14. května došlo k povolení nového sladidla advantamu a to pro použití do potravin.

Použití sladidla advantam upravuje nařízení Komise (EU) č. 497/2014, které mění přílohu II nařízení Komise (EU) č. 1333/2008 a nařízení Komise (EU) č. 231/2012.

Použití advantamu jako velice intenzivního sladidla, je pro výrobce potravin další alternativou při vývoji potravin se sníženým obsahem energie. Další výhodou při použití advantamu je jeho stabilita a chuťový profil.

EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) posoudil bezpečnost advantamu a stanovil přijatelný denní limit na 5 mg/kg tělesné hmotnosti na den.

Advantam má jako potravinářská přídatná látka číslo E 969.

Příloha 1 nařízení (EU) č. 497/2014 definuje podmínky použití advantamu, tedy maximální množství a omezení pro konkrétní potraviny.

Naše společnost ALS Czech Republic provozuje moderní analytické laboratoře akreditované ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025. Nabízíme širokou škálu analýz v oblasti mikrobiologických, chemických, radiochemických a fyzikálních měření.

ALS Food&Pharmaceutical