Stanovení patulinu v potravinách
9.4.2024
Patulin je toxin, který vykazuje mutagenní, teratogenní a pravděpodobně i karcinogenní vlastnosti. Jedná se o sekundární metabolit některých druhů plísní např. Penicillium, Aspergillus a Byssochlamys nivea, který roste na mnoha druzích ovoce a zeleniny.
V koncentracích nebezpečných pro lidské zdraví se nachází především v jablkách a výrobcích z nich. Vyskytuje se i v dalších produktech postižených plísní, jako jsou hrozny, hrušky, banány, broskve, ananasy, meruňky a rajčata. Je odolný vůči vysokým teplotám a je relativně stabilní v kyselém prostředí.
Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila maximální přípustnou koncentraci patulinu v ovocné šťávě na 50 µg/kg a v dětské výživě na 10 µg/kg.
Laboratoř ALS provádí analýzy patulinu v rozsahu osvědčení o akreditaci v ovoci, ovocných a zeleninových produktech (šťávy, pyré, džemy) a dětské výživě (kojenecká výživa).
Analýza je možná i v dalších produktech.
Pro více informací k jednotlivým analýzám a zaslání nabídky služeb kontaktujte náš zákaznický servis na tel: +420 226 226 998 nebo e-mailem: czsupport.food@alsglobal.com.