Výroba lihovin a alkoholických nápojů
21.8.2025
Výroba alkoholických nápojů musí kromě povinností společných pro všechny potraviny splňovat přísné zákonné požadavky, které jsou stanoveny pro výrobky podléhající spotřební dani:
- Výroba musí probíhat pouze ve schválené provozovně
- Výrobce musí mít koncesi
- Výroba musí probíhat v daňovém skaldu
- Musí být splněny podmínky o povinném značení lihu
Výroba alkoholického nápoje obsahujícího více než 1,2 % objemových alkoholu je výrobou výrobku, který je předmětem daně, i když se jedná o výrobu z řádně zdaněného alkoholu. To znamená, že výroba alkoholického nápoje zahrnuje i proces, kdy z např. tuzemáku vznikne např. vaječný likér.
Výroba alkoholických nápojů může probíhat výhradně v daňovém skladu na základě koncese pro výrobu konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů a je spojena se vznikem daňové povinnosti.
Podmínky pro výrobu, úpravu, skladování, evidenci a oběh lihu stanovuje Zákon č. 61/1997 Sb.
Podle zákona o povinném značení lihu musí být lahve s lihovinami (min. 15 % obj. obsahu alkoholu) opatřeny „kolkem“ (kontrolní páskou). Každá kontrolní páska je jedinečná a je zavedena do registru přístupného pro veřejnost. Tyto a další podmínky jsou stanoveny v Zákoně č. 307/2013 Sb. o povinném značení lihu. Kromě požadavků ve zmíněném zákoně platí při označování alkoholických nápojů specifická pravidla, mezi která patří:
|
Skutečný obsah alkoholu v procentech objemových u nápojů o obsahu alkoholu vyšším než 1,2 % objemových se vyjadřuje číslem s nejvýše jedním desetinným místem. Po něm následuje symbol „% obj.“ nebo „% vol.“ A může mu předcházet slovo „alkohol“ nebo zkratka “alk.“ nebo „alc.“.
Obsah alkoholu se uvádí ve stejném zorném poli jako název potraviny a čisté množství potraviny. Naopak není povinné uvedení seznamu složek nebo výživových údajů. Pro výrobky z révy vinné je výjimka a je vyžadováno uvádět seznam složek a výživové údaje (dle čl. 119 odst. 1 Nařízení EP a R (EU) č. 1308/2013).
V příloze I Nařízení EP a R (EU) č. 2019/787 jsou k dispozici názvy kategorií lihovin, které jsou chráněny. Patří sem např. názvy jako rum, vodka, gin, whisky, vaječný likér a další. Tyto názvy kategorií mají přesně definované požadavky (např. z jaké mohou být vyrobeny suroviny, co musí nebo nesmí obsahovat atd.). Zákonné názvy lihovin je zakázáno používat pro označení produktu, který nesplňuje požadavky pro příslušnou kategorii nebo pro příslušné zeměpisné označení.
Tento zákaz platí také v případě, že jsou názvy použity ve spojení se slovy jako jsou „typ“, „druh“, „jako“, příchuť“, „značka“ nebo podobné.
Více informací naleznete na Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Výroba lihovin a alkoholických nápojů.
Pro více informací k jednotlivým analýzám a zaslání nabídky služeb kontaktujte náš zákaznický servis na tel: +420 226 226 998 nebo e-mailem: czsupport.food@alsglobal.com.